martes, 1 de diciembre de 2020

LIKE A GIRL 👸

Una vegada visualitzat el video Like a girl, molt recomanable per cert, podem dir que gran part de la nostra societat té interioritzats uns estereotips que diferencien el gènere masculí del femení, i encara no s'han adonat que estem en el segle XXI i tots som iguals i tenim les mateixes possibilitats a l'hora de fer esport o qualsevol altra acció. M'ha semblat un video molt interessant perquè mostra diferents idees i també fa reflexionar tant als participants del video com a nosaltres. A més a més, m'ha cridat l'atenció que els més petits quan els deien "corre com una dona" si que realitzaven l'acció general, és a dir, que no associaven aquesta frase a correr de manera diferent, sinó que posaven tot l'èmfasi possible i corrien com si no hi hagués demà. D'aquesta manera aprenem a que tots som capaços de correr, botar, colpejar... de la mateixa manera i fer-ho molt bé, no per ser home sabràs fer-ho millor, fins i tot moltes de les dones tenen majors habilitats que els homens respecte a l'esport. Per tant cal donar suport a aquesta iniciativa i desfer tots els estereotips passats de moda, i no discriminar ningún gènere, tots som iguals, tots podem aconseguir allò que volem.

Al video hem pogut escoltar la frase estereotípica "com una xica", però no es l'única existent que tenim que eliminar del nostre vocabulari. Per exemple trobem altres frases com:


                👩 Eixe color és de dona                                   

                                                            

                                            👩 Hi ha carreres per a homens i carreres per a dones


                  👩 L'esport és per a xics

                                                                    👩 El ballet és sols per a les xiques                                                                                   

👩 El futbol és de xics                            


                 ❌❌STOP ALS ESTEREOTIPS DE GÈNERE!!!❌❌❌         


Aquest concepte el podem aplicar a l'Educació primaria, ja que és molt important que els alumnes estiguen assabentats des de ben menuts. Ho podem realitzar mitjançant la següent activitat:


EL FUTBOLÍ HUMÀ ⚽


TÍTOL

El futbolí humà!

DURACIÓ

45 minuts

OBJECTIU

Eliminar els estereotips de gènere que apunten que els que han de jugar al futbol són els xics, i fomentar en els alumnes que qualsevol esport és per a tots.

RECURSOS

L'espai seria la pista del gimnàs, el material un baló o més i els pals que utilitzaran per a agafar-se dels companys.

DESENVOLUPAMENT

Aquest joc consisteix en que els alumnes formen dos equips, formats per xics i xiques barrejats, i formant files (2 o 3 aproximadament) es col·locaran agafats d'un pal entre cada compañer (per complir les mesures de la Covid-19). A una banda estará un equip, i a l'altra part de la pista estarà l'altre equip, un enfront de l'altre. Cada fila podrà moure's lateralment. Es llançará un baló al mig i començarà el partit. Sense soltarse dels companys els jugadors han d'intentar marcar gol a l'equip contrari, és a dir, qu ela pilota passe per tots els jugadors i acabe en la paret contraria. Podem introduïr variants afegint més balons. Una vegada realitzat el joc podem realitzar un altre partit formant un equip de xiques i un altres de xics, per a que ells mateixos s'adonen de que les xiques també poden jugar a futbol.

Finalment es realitzarà una reflexió entre tota la clase, en la qual cada alumnes haurà de donar la seua opinió sobre aquest tema i si han aprés alguna cosa que els faça canviar de pensament.












4 comentarios:

  1. Desde mi punto de vista, este video es muy interesante por trasmitir la importancia de eliminar los estereotipos y que nada es de chicos o de chicas. Como bien dice Maria, esto hay que frenarlo y cambiar esta imagen que tiene el mundo sobre ciertos deporte o tareas de la vida cotidiana.
    Me ha gustado mucho como ha distribuido la información. Pienso que ha hecho una reflexión profunda.
    En cuanto al diseño, me reitero, es muy atractivo y tiene una fácil lectura.
    Le pongo un 10.

    ResponderEliminar
  2. Tras haber leído esta entrada y haber visto el video, me parece muy interesante intentar transmitir la importancia de eliminar los estereotipos.
    Como dice María, estoy hay que frenarlo, ningún un deporte es solo de chicos y ningún deporte es solo de chicas, el deporte está para disfrutarlo y compartirlo con quien sea e intentar competir de la forma más divertida posible.
    La información esta muy bien organizada, es clara y fluida y su reflexión muy buena. Su diseño como he dicho en la entrada anterior quizás el color de la tabla podría haber sido otro o la letra de otro color pero de todas formas me gusta mucho.
    Le pongo un 9.

    ResponderEliminar
  3. Aquesta entrada em sembla tant interessant com necessària en la societat que vivim i s'hauria de parlar i treballar molt més sobre estereotips i desigualtats que encara ens trobem per desgràcia.
    Pense que l'enfocament que se li dona a l'activitat ajuda molt a la comprensió de desigualtats i als estereotips establerts per poder corregir-los, ja que es treballa mitjançant el futbol i és aquest esport un dels principals dels estereotips cap a les xiques, ja que de forma moral se'ls prohibeix jugar perquè és un esport "d'homes".
    M'agrada molt la crítica que hi fas i la realització, per tant la nota és un 10.

    ResponderEliminar
  4. Bona vesprada María, aquesta entrada fins ara es la primera que pense que ja no és sols interessant per el nostre context com a futurs mestres o per l'assignatura sinò que és necessaria per a qualsevol persona.
    Els valors que vols transmitir amb el vídeo i amb la sessió que has preparat així com els consells per frenar els estereotips m'han paregut essencials.
    Com a part més formal l'organització de l'entrada és bona tot queda clar però la tabla no está del tot ben encaixada en la web.
    Nota: 9,5

    ResponderEliminar